sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Koneistusta


Perjantaipäivä kuluikin koneistuksen parissa. Amulla kävin hakemassa kaapelikenkiä&ruuveja ja kotona olin reilusti lauantain puolella. Koneistus ei siis mennyt ihan niin kuin elokuvissa. No, Pertsahan siinä hikoili ja mää vaan istuskelin ja katselin suu auki.
Mars moottori on hivenen hankala, koska siinä on sotkettu millit ja tuumat. Tilasin sen jenkkiläisestä verkkokaupasta ja se tuli kiinasta (yllätys). Pertsa alkoi hifistelemään ja teki moottorin kiinnityslevyn työstökeskuksella. Noin yksinkertainen levy ja niin monta riviä koodia.



Muutama kirosana taisi päästä kun sovittelin levyä moottoriin. Olin mitoittanut kiinnitysreikien paikat väärin. Tämä virhe tapahtuu SolidWorksissä helposti. Kun vetää mittaviivan hitusen eri paikkaan, se ei enää mitoitakkaan ympyröiden välistä sädettä, vaan ympyröiden välistä pystysuoraa etäisyyttä. No, Pertsa hoiteli homman kotiin ja levyssä on nyt sitten vähän “kevennysreikiä”.
Ketjurattaan kiinnitys adapteriin päätettiin tehdä neljällä pultilla. Mielessä oli myös olakkeen teko, joka olisi keskittänyt rattaan, mutta se sitten työn touhussa unohtui. Mielenkiintoista (ja hikistä) oli nähdä miten kiilaura tehtiin adapteriin. Kiilastakin täytyi ottaa siivut pois, koska käytimme 6 mm kiilaa ja akselin ura on 4.78 mm. Ketjurattaan poraaminen olikin sitten ihan mahdoton homma, koska se on älyttömän kovaksi karkaistua materiaalia. Teriä kului muutama ;) mutta rattaassa on nyt neljä pultinreikää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti